Sophie (Syndroom van Ehlers Danlos)

Aan blijken van medeleven als ‘respect’ en ‘bewondering’ – hoe goed bedoeld ook – heeft Sophie een broertje dood. Nee, dan liever een hockeycoach die “Doe niet zo spastisch” roept als een speler onhandig z’n stick laat vallen.

Toen Sophie vier was, werd bij haar de diagnose Ehlers Danlos syndroom gesteld, een erfelijke aandoening van het bindweefsel. In de loop der jaren is haar spierkracht sterk afgenomen. Rechtop zitten kost al energie en voor dagelijkse handelingen gebruikt ze een robotarm.

Elektrisch rolstoelhockey is een van de weinige sporten die ze – met duim en joystick – kan beoefenen. Maar de prestaties van haar rolstoel bleven achter bij het niveau van haar spel. Met de op-maat-gemaakte, sportrolstoel kan Sophie het tempo weer aan en zich handhaven in de sterke competitie van Regio Zuid.

De 22-jarige Sophie staat volop in het leven. Ze volgt de hbo-opleiding Small Business & Retail Management. E-hockey is voor haar een uitlaatklep. Een sport waarin ze haar energie kwijt kan, sociale contacten opdoet en onder gelijken is.

Sophie is doorverwezen door WIJEindhoven

Een sportrolstoel om op hoog niveau te kunnen sporten
Met e-hockey kan ik al mijn energie kwijt

Elly (reuma en epilepsie)

Elly kampte met diverse gezondheidsproblemen waaronder steeds frequenter wordende epilepsieaanvallen. Daarom durfde ze de deur niet meer uit en werd ze ernstig in haar bewegingsvrijheid beperkt.

Elly ging op zoek naar een oplossing en kwam in aanraking met trainingscentrum Vom Falorie in Groningen. Hier worden Duitse herders opgeleid tot hulphonden die hun toekomstige baasjes 24 uur per dag kunnen begeleiden. De hulphond van Elly maakt haar wakker als ze een nachtmerrie heeft, kan een epilepsieaanval in een vroeg stadium herkennen, haar in veiligheid brengen en zelfs op een alarmknop drukken. De laatste keer heeft hij zelfs handdoeken uit de badkamer rondom en op haar gelegd.

De aanwezigheid van haar hond geeft Elly meer rust en zelfvertrouwen. Ze gaat weer op pad en voelt zich minder geïsoleerd. “Hij heeft mijn leven zo verrijkt.”

Elly is doorverwezen door MEE Brabant Noord

Een hond als helper en maatje
Mijn hulphond heeft mijn leven zo verrijkt