Jessica (spastisch)

Het opwarmen van kant-en-klare maaltijden in de magnetron is verleden tijd. De courgette-spaghettisnijder is nog nauwelijks opgeruimd of de wokpan staat al klaar voor vanavond. Het heeft even geduurd, maar Jessica en haar vriend Tom kunnen weer naar hartelust koken. In hun trippelstoelen in de aangepaste keuken.

En dat past precies bij de ambitie van deze levenslustige jonge vrouw. Ondanks haar beperking – door een hersenbloeding kort na de geboorte is zij spastisch en moeilijk lerend – is ze vastbesloten om volwaardig mee te draaien in de maatschappij. Jessica werkt een paar keer per week  in de archieven van een rechtbank en doet hand- en spandiensten bij een kinderdagverblijf. Dat doet ze liever dan meedraaien in de dagbesteding in het activiteitencentrum: “Daar word je beziggehouden en lui van.” Ooit wil Jessica een “echte baan”.

“Mijn ouders hebben me geleerd zelfstandig te zijn. Ze gaven me de ruimte, om te slagen en om te falen. Zo wil ik leven.”

Jessica is doorverwezen door MEE Noordwest-Holland

Een keuken waarin je zelfstandig kunt koken
Eindelijk weer lekker kokkerellen

Dick (dubbele bovenbeenamputatie en incomplete dwarslaesie)

“Wat ik de afgelopen vijf jaar het ergste vond? Dat ik elke nacht tegen m’n vrouw Meilau moest zeggen: ‘Welterusten, en tot morgen’. En dan ging zij naar boven en bleef ik in de huiskamer achter.”

Door een opeenstapeling van vaataandoeningen zat er voor Dick in 2010 niets anders op: amputatie van beide benen. Daar kwam door een ruggenmerginfarct een dwarslaesie bovenop.

Dick – van beroep betonijzervlechter en in zijn vrije tijd sporter – ging niet bij de pakken neerzitten. Na een intensieve revalidatie hield hij z’n conditie op peil met zwemmen en krachttraining. Maar thuis bracht hij de dagen noodgedwongen door op bed, of rondjes draaiend in zijn rolstoel tussen aanrecht en bank.

Met de nieuwe aanbouw geniet hij nu van zijn slaap- en badkamer op de begane grond. Waar hij zelf z’n tanden kan poetsen, zelf kan douchen en weer naast z’n vrouw kan slapen. “Van de aarde naar de hemel”, zeggen Dick en Meilau in koor.

Dick is doorverwezen door Ergotherapiepraktijk Ergodus

Een aanbouw die zelfstandigheid teruggeeft
Na vijf jaar weer naast mijn vrouw slapen. Puur genieten is dit