Erdem (lichamelijk en verstandelijk gehandicapt)

Door een medische fout raakte Erdem toen hij één jaar oud was lichamelijk en verstandelijk gehandicapt. Hij is grotendeels rolstoelgebonden, kan niet praten, is niet zindelijk, en gevoelig voor sfeer. Zit Erdem niet lekker in zijn vel, dan wordt hij onrustig of zelfs agressief. Dat was de laatste jaren aan de orde van de dag.

Na vele omzwervingen woont Erdem nu met z’n ouders in een benedenflat met grote ramen en uitzicht op een tuintje. Hij heeft het hier duidelijk naar z’n zin. Met een muziekje aan z’n oor overstelpt hij zijn ouders met kusjes en loopt blootsvoets over de nieuwe laminaatvloer: glad, licht, hygiënisch, en mooi. De vloer geeft Erdem voldoende veilige bewegingsruimte mét en zonder rolstoel.

Moeder en (schoon)zusjes hebben de volledige zorg voor de 29-jarige Erdem op zich genomen. Vader en broers staken de handen uit de mouwen om de nieuwe woning op te knappen en aan te passen. De hele familie is gebaat bij een gelukkige Erdem.

De familie van Erdem is doorverwezen door MEE Amstel en Zaan

Een nieuwe laminaatvloer voor een veilig huis
Als Erdem gelukkig is, zijn wij dat ook

Franklin (Sikkelcelziekte)

Na de zoveelste hartstilstand – veroorzaakt door een sikkelcelcrisis – lag Franklin een maand in coma. De artsen hadden hem al opgegeven, maar toen de stekkers van de hart- en longmachines eruit werden getrokken, begon hij op eigen kracht te ademen.

Vele operaties en een lange revalidatie verder kan de voormalige elektromonteur weer op eigen benen staan, maar tijdens zijn opnames werd zijn woning ontruimd en is hij zijn spullen kwijtgeraakt. En zo kon het gebeuren dat Franklin officieel dakloos werd, twee vuilniszakken met kleren als zijn enige bezit.

Franklin, 46 jaar, is niet ongehavend uit deze zware periode gekomen: hij is aan één oor doof, heeft twee kunstheupen en een slecht kortetermijngeheugen. Zijn mobieltje dient als zijn geheugen en is altijd binnen handbereik.

Met behulp van familie heeft Franklin wat meubels bij elkaar gesprokkeld en met een bijdrage van het T-Fonds zijn woning verder ingericht. “Ik ben nu een andere ik, maar ik probeer dit te zien als een nieuwe start in het leven.”

Franklin is doorverwezen door MEE Amstel en Zaan

Meubels voor een nieuwe start in het leven
Ik ben nu een andere ik